Twoje jelita zrobiły się leniwe? Twój układ pokarmowy nie współpracuje i dokuczają Ci zaparcia? Każdemu od czasu do czasu zdarzy się dłuższa wizyta w toalecie. Jeśli ten stan utrzymuje się od dłuższego czasu, powinna zapalić Ci się czerwona lampka. Co zrobić, aby przywrócić jelitom prawidłowe działanie? Poznaj sposoby, które poprawią perystaltykę jelit i pobudzą je do działania.
Zaburzona praca jelit: Dieta, która pobudzi jelita do pracy
Uboga dieta, stres i pośpiech to najczęstsze powodowy zaburzeń wypróżniania. Poznaj produkty, które włączone do codziennego jadłospisu pozwolą Ci wzmocnić układ trawienny i zadbać o odpowiednią mikroflorę jelitową.
Pokonaj zaparcia: Błonnik pokarmowy
Statystyki pokazują, że nie spożywamy błonnika tak dużo, jakbyśmy mogli. Optymalna ilość substancji do utrzymania prawidłowej pracy jelit to około 25 – 35 g. Błonnik to grupa różnych związków, które są odporne na działanie ludzkich enzymów trawiennych. Jednak w jelicie grubym mogą one ulec fermentacji, za sprawą bytujących w nim bakterii. Z kolei na skutek fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: maślan, octan i propionian, które przyspieszają pasaż jelitowy. Właściwości przeciwzaparciowe błonnika pokarmowego polegają na zatrzymaniu wody, co zwiększa wilgotność stolca, co ułatwia wypróżnianie. Źródło błonnika to przede wszystkim warzywa i owoce (z przewagą warzyw) i zmielone nasiona chia. Spożywając potrawy bogate w błonnik, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. W przeciwnym razie możemy nasilić zaparcia, a nawet doprowadzić do niedrożności jelit.
Jak poprawić pracę jelit? Zjedz kiwi
Spożywanie już dwóch kiwi dziennie może wspomagać trawienie i wspomóc wypróżnianie osób chorujących na zespół jelita drażliwego z postacią zaparciową. W kiwi znajduje się błonnik, który jak już wspominaliśmy, zatrzymuje wodę i poprawia konsystencję stolca. Owoc zawiera także enzym aktynidyna, który pobudza ściany jelit do pracy i zwiększa ich ruchliwość.
Prawidłowa perystaltyka dzięki suszonym śliwkom
Jeśli mowa o zdrowych jelitach, nie można pominąć suszonych śliwek. Jest to nie tylko domowy sposób naszych mam na dolegliwości jelitowe, ale także potwierdzony naukowo środek na zaparcia, który zwiększa masę i częstotliwość oddawanego stolca.
Domowe sposoby na lepsze trawienie: Fermentowane produkty mleczne i kiszonki
W walce z zaparciami niezbędne też będą fermentowane produkty mleczne, m.in. kefir, jogurt naturalny czy maślanka. Produkty te poprawiają działanie flory bakteryjnej jelit, a to przekłada się na prawidłowe działanie układu pokarmowego. Ich regularne spożycie przyczynia się do zwiększenia ilości wypróżnień, a także poprawy konsystencji stolca.
Mówiąc o fermentowanych produktach, nie sposób pominąć wszelkiego rodzaju kiszonek. W ich skład również wchodzą dobroczynne bakterie, które wspomagają funkcjonowanie jelit. Warto, aby w diecie znalazło się ich jak najwięcej.
Wspomóż leniwe jelita przy pomocy noopeptu
Jeśli zastanawiasz się co to noopept – spieszymy z pomocą. Noopept to związek chemiczny, który od dłuższego czasu przyciąga uwagę ze względu na swoje potencjalne korzyści dla zdrowia mózgu. Jednak coraz częściej zauważa się jego zbawienne działanie na spowolnioną perystaltykę jelit. Nie jest to jego jednak główne zastosowanie. Substancja ma także wpływ na inne obszary funkcjonowanie organizmu, m.in. zwiększa poziom dopaminy i acetylocholiny, co poprawia jakość życia na wielu obszarach związanych z niedoborem tych dwóch neuroprzekaźników.
Peptyd noopept 10 mg w formie proszku przeznaczony jest głównie do badań naukowych i laboratoryjnych, jednak coraz częściej można spotkać osoby, które decydują się na zastosowanie środka. Podawać go można podjęzykowo (ze względu na lepszą bioprzyswajalność) od 1 do 3 razy dziennie w dawkach 10 – 30 mg. Suplementację zaleca się w cyklach 3 miesiące przyjmowania i 1 miesiąc przerwy. Warto unikać przyjmowania substancji przed snem, ze względu na pobudzenie układu nerwowego, który wieczorem powinniśmy wyciszać.