Zanim zaczniesz korzystać z jakiegokolwiek peptydu, musisz zapoznać się z tym, jak rozrobić dany produkt. Najczęściej w tym celu stosuje się wodę bakteriostatyczną. Bez względu na przeznaczenie substancji należy przygotować odpowiedni roztwór. Jak to zrobić? Podpowiadamy w artykule.
Czym jest woda bakteriostatyczna?
Na wstępie warto wyjaśnić, czym jest woda bakteriostatyczna? Jest to substancja wykorzystywana w farmakologii, do zahamowania rozrostu drobnoustrojów i większości bakterii. Składa się ze sterylnej wody i oraz 0,9% roztworu alkoholu benzylowego. Tak przygotowany rozpuszczalnik idealnie nadaje się do tego, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii w preparacie. Należy mieć na względzie, że woda ta nie zabija istniejących drobnoustrojów, a tylko zapobiega ich namnażaniu.
Czy rozrabianie peptydów jest konieczne i po co to robić?
Rozrabianie peptydów przy wykorzystaniu wody bakteriostatycznej ma podstawowe zalety, do których należą:
- obecność substancji mającej właściwości niszczące drobnoustroje,
- większa odporność rozcieńczonej substancji, zapewniając jej dłuższą datę przydatności,
- rozcieńczone peptydy są lepiej przyswajane przez organizm,
- brak skutków ubocznych i przeciwwskazań do stosowania.
Jak rozrobić roztwór do iniekcji?
Jeśli ktoś chciałby zażywać peptydy w formie iniekcji, powinien odpowiednio przygotować roztwór. Zazwyczaj peptydy otrzymuje się w formie proszku sterylnie zamkniętego w fiolce. Dlatego konieczna jest obecność rozpuszczalnika, który pozwoli podać np. bpc 157 w odpowiedni sposób. Do stworzenia roztworu niezbędna będzie:
- woda bakteriostatyczna do iniekcji,
- insulinówka o pojemności 1 ml,
- waciki i środek dezynfekujący,
- igła o długości co najmniej 25 mm i średnicy 0,5 mm
- opakowanie z proszkiem.
Na wstępie należy odbezpieczyć fiolkę z proszkiem i zdezynfekować jej górną część przy pomocy wacika i środka dezynfekującego. Następnie igłę montujemy na strzykawce i pobieramy nią 1 ml wody i wstrzykujemy rozpuszczalnik do fiolki z proszkiem. Powtarzamy czynność 3 razy, aby w butelce znalazły się 3 ml płynu. Potem należy wyjąć igłę i sprawdzić, czy proszek odpowiednio się rozpuszcza. Jeśli proszek nie rozpuścił się do końca i osiada na ściankach – pod żadnym pozorem nie wstrząsaj butelką! W takim wypadku należy rolować buteleczkę w obu dłoniach. Nie należy także stosować środka od razu. Najlepiej będzie, jeśli odczeka się około 30-40 minut.
Jak rozrobić peptydy do atomizera?
Jeśli chcesz rozrobić substancję, która będzie wprowadzana donosowo, powinieneś przygotować:
- sól fizjologiczną,
- lejek,
- fiolkę z proszkiem.
Proces wygląda znacznie prościej niż poprzedni. Różni się tylko substancją rozcieńczającą. Na początku, odkręć buteleczkę z solą fizjologiczną i fiolkę z proszkiem. Umieść na fiolce z proszkiem lejek, który pozwoli precyzyjnie przelać sól fizjologiczną. Zakręcić fiolkę s peptydem i bardzo ostrożnie wymieszać. Bez gwałtownych ruchów! Ponownie obracamy fiolkę delikatnie w dłoniach i doglądamy, czy substancja w pełni się rozpuściła. Następnie zamontować atomizer.
How to store peptides?
To, jak długo można przechowywać peptydy, zależy od tego, czy rozrobiliśmy już nasz produkt, czy nadal jest on w formie proszku.
Według dostępnych danych przechowywanie peptydów w formie suchej powinno odbywać się:
- od 30 do 40 dni w temperaturze pokojowej,
- od 90 do 120 dni w temperaturze 2-8 stopni Celsjusza,
- do 2 lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza,
Przechowywanie peptydów w formie rozrobionej:
- od 30 do 40 dni w lodówce,
- od 1 do 5 dni poza lodówką.