Free delivery within Poland with prepayment from as little as £200! - Fast shipping worldwide - see menu for details

Chemical reagents and health education

Your health and well-being is our priority.

How do you pitch peptides? Proven tips

Zanim zaczniesz korzystać z jakiegokolwiek peptydu, musisz zapoznać się z tym, jak rozrobić dany produkt. Najczęściej w tym celu stosuje się wodę bakteriostatyczną. Bez względu na przeznaczenie substancji należy przygotować odpowiedni roztwór. Jak to zrobić? Podpowiadamy w artykule.

Czym jest woda bakteriostatyczna?

Na wstępie warto wyjaśnić, czym jest woda bakteriostatyczna? Jest to substancja wykorzystywana w farmakologii, do zahamowania rozrostu drobnoustrojów i większości bakterii. Składa się ze sterylnej wody i oraz 0,9% roztworu alkoholu benzylowego. Tak przygotowany rozpuszczalnik idealnie nadaje się do tego, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii w preparacie. Należy mieć na względzie, że woda ta nie zabija istniejących drobnoustrojów, a tylko zapobiega ich namnażaniu.

Czy rozrabianie peptydów jest konieczne i po co to robić?

Rozrabianie peptydów przy wykorzystaniu wody bakteriostatycznej ma podstawowe zalety, do których należą:

  • obecność substancji mającej właściwości niszczące drobnoustroje,
  • większa odporność rozcieńczonej substancji, zapewniając jej dłuższą datę przydatności,
  • rozcieńczone peptydy są lepiej przyswajane przez organizm,
  • brak skutków ubocznych i przeciwwskazań do stosowania.

Jak rozrobić roztwór do iniekcji?

Jeśli ktoś chciałby zażywać peptydy w formie iniekcji, powinien odpowiednio przygotować roztwór. Zazwyczaj peptydy otrzymuje się w formie proszku sterylnie zamkniętego w fiolce. Dlatego konieczna jest obecność rozpuszczalnika, który pozwoli podać np. bpc 157 w odpowiedni sposób. Do stworzenia roztworu niezbędna będzie:

  • woda bakteriostatyczna do iniekcji,
  • insulinówka o pojemności 1 ml,
  • waciki i środek dezynfekujący,
  • igła o długości co najmniej 25 mm i średnicy 0,5 mm 
  • opakowanie z proszkiem. 

Na wstępie należy odbezpieczyć fiolkę z proszkiem i zdezynfekować jej górną część przy pomocy wacika i środka dezynfekującego. Następnie igłę montujemy na strzykawce i pobieramy nią 1 ml wody i wstrzykujemy rozpuszczalnik do fiolki z proszkiem. Powtarzamy czynność 3 razy, aby w butelce znalazły się 3 ml płynu. Potem należy wyjąć igłę i sprawdzić, czy proszek odpowiednio się rozpuszcza. Jeśli proszek nie rozpuścił się do końca i osiada na ściankach – pod żadnym pozorem nie wstrząsaj butelką! W takim wypadku należy rolować buteleczkę w obu dłoniach. Nie należy także stosować środka od razu. Najlepiej będzie, jeśli odczeka się około 30-40 minut. 

Jak rozrobić peptydy do atomizera?

Jeśli chcesz rozrobić substancję, która będzie wprowadzana donosowo, powinieneś przygotować:

  • sól fizjologiczną,
  • lejek,
  • fiolkę z proszkiem.

Proces wygląda znacznie prościej niż poprzedni. Różni się tylko substancją rozcieńczającą. Na początku, odkręć buteleczkę z solą fizjologiczną i fiolkę z proszkiem. Umieść na fiolce z proszkiem lejek, który pozwoli precyzyjnie przelać sól fizjologiczną. Zakręcić fiolkę s peptydem i bardzo ostrożnie wymieszać. Bez gwałtownych ruchów! Ponownie obracamy fiolkę delikatnie w dłoniach i doglądamy, czy substancja w pełni się rozpuściła. Następnie zamontować atomizer.

How to store peptides?

To, jak długo można przechowywać peptydy, zależy od tego, czy rozrobiliśmy już nasz produkt, czy nadal jest on w formie proszku. 

Według dostępnych danych przechowywanie peptydów w formie suchej powinno odbywać się:

  • od 30 do 40 dni w temperaturze pokojowej,
  • od 90 do 120 dni w temperaturze 2-8 stopni Celsjusza,
  • do 2 lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza,

Przechowywanie peptydów w formie rozrobionej:

  • od 30 do 40 dni w lodówce,
  • od 1 do 5 dni poza lodówką.
0
    Your basket
    The basket is emptyBack to store