Kolagen to najliczniej występujące białko w naszym organizmie, stanowiące kluczowy element budulcowy wszystkich tkanek. Zapewnia on sprężystość i elastyczność skóry oraz zdrowe, silne włosy i paznokcie. Organizm jest w stanie sam wytwarzać białko, jednak z wiekiem nasza zdolność do produkcji kolagenu spada, a coraz mniejszej ilości substancji nie da się przeoczyć. Objawia się m.in. przez utratę jędrności skóry, osłabienie stawów i kości oraz pogorszenie kondycji włosów. Przejdź do dalszej części artykułu i poznaj innowacyjne źródła kolagenu.
Spis treści
- Niedobory kolagenu: Z jakich źródeł czerpać kolagen wegetariański?
- Kolagen w tabletkach – czy wegetarianin może go stosować?
- Alternatywa dla suplementacji kolagenu – zacznij pobudzać procesy związane z produkcją kolagenu
- Alternatywa dla kolagenu – dostarcz materiał budulcowy
- Ghk-Cu – innowacyjna terapia przeciwstarzeniowa dla wegetarian
Niedobory kolagenu: Z jakich źródeł czerpać kolagen wegetariański?
Kolagen jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej u zwierząt i ludzi. Z tego względu jego największe pokłady będą znajdować się w galaretce, żelatynie, skórce kurczaka czy rybach. Czy w takim razie dla osób, które podjęły decyzję o zaprzestaniu spożywania mięsa, nie ma możliwości na odpowiednią suplementację?
Kolagen w tabletkach – czy wegetarianin może go stosować?
Wybierając odpowiedni suplement, często możemy wpaść w pułapkę. Tabletka wygląda niewinnie i mogłoby się zdawać, że w białej kapsułce nic ze zwierzęcia nie ma. Niestety. Suplementacja w tabletkach również zawiera kolagen zwierzęcy w postaci hydrolizatów, czyli peptydów kolagenowych. Taka struktura substancji pozwala na szybsze wchłanianie, niż w przypadku kolagenu pozyskiwanego z pożywienia. Przed zakupem danej substancji warto zorientować się, czy w preparacie nie znajduje się kolagen rybi lub wieprzowy.
Wybierając odpowiednie suplementy w postaci tabletek, warto sięgnąć po dedykowany kolagen wegański lub wegetariański. Przy czym nie istnieje produkt wegański, który będzie miał w sobie typowy kolagen i zapewni jego 100% substytut. Pomimo tego na rynku dostępne są roślinne zamienniki, które pomagają zwiększyć syntezę kolagenu i zapobiegają jego przedwczesnemu zanikowi. Do substancji tych należy m.in. genisteina. Dostępna w postaci suplementów lub dostarczana z pożywieniem. Występuje w czerwonej koniczynie, soczewicy oraz nasionach roślin strączkowych.
Alternatywa dla suplementacji kolagenu – zacznij pobudzać procesy związane z produkcją kolagenu
Wegetarianie i weganie, zamiast głowić się, jak dostarczyć sobie więcej kolagenu w postaci suplementów, mogą po prostu zmobilizować swój organizm do jego wzmożonej produkcji. Jak do tego doprowadzić? Kolagen w naszym ciele powstaje w przebiegu reakcji biochemicznych z wykorzystaniem różnych składników. Jeśli procesy produkcyjne kolagenu nie są zaburzone w naszym organizmie, możesz je dodatkowo wspomóc, dostarczając organizmowi następujące witaminy i minerały:
- Witamina C – wpływa na aktywność najważniejszych enzymów zaangażowanych w wytwarzanie kolagenu. Mowa tu o hydroksylazie prolinowej i lizynowej, które odpowiadają za prawidłową strukturę kolagenu. Włączając na stałe do swojej diety maliny, truskawki, paprykę, brokuły, kalafior czy natkę pietruszki zapewnisz jej stały dostęp.
- Miedź – również niezbędna w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych za sprawą pobudzania produkcji kolagenu. Dostarczanie dużych ilości miedzi sprzyja zwiększonemu usieciowieniu włókien kolagenowych. Innymi słowy – miedź pozwala kolagenowi być mocniejszym i bardziej odpornym na zniszczenie. Dostarczymy go w takich produktach jak nasiona sezamu, pestki słonecznika, orzechy laskowe, ziemniaki czy bataty.
- Cynk – do produkcji białka niezbędny będzie także cynk. Niedobory tego pierwiastka objawiają się poprzez łamliwe włosy i powoli gojące się rany. Zapewniając sobie odpowiednią podaż tego składnika, jesteś w stanie wspomóc produkcję kolagenu. Wegetarianie powinni sięgać po produkty takie jak kasza gryczana, migdały, kakao czy pestki dyni.
- Krzem – ważny składnik odżywczy w kwestii gojenia się ran, a także tworzenia się kości, ponieważ uczestniczy w produkcji białka kolagenowego. Aby uzbroić się w odpowiednią ilość krzemu, warto spożywać otręby i ciemne pieczywo, a także banany, daktyle i rodzynki.
Alternatywa dla kolagenu – dostarcz materiał budulcowy
Powyższe składniki mają charakter funkcjonalny, co znaczy, że będą one w stanie pobudzić procesy związane z produkcją białka. Jednak, aby doszło do jego wytworzenia, potrzebny jest materiał budulcowy, czyli aminokwasy. Mamy na myśli głównie prolinę, glicynę i hydroksypolinę. Nasz organizm ma możliwości do samodzielnego ich wytworzenia. Natomiast, jeśli ich produkcja nie będzie wystarczająca, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie, dobrze jest je uzupełnić.
Ghk-Cu – innowacyjna terapia przeciwstarzeniowa dla wegetarian
Ghk cu to peptyd miedziowy, w którego skład wchodzi miedź oraz L-glicyna, L-histydyna i L-lizyna. Peptyd to syntetyczny związek, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań dla wegetarian przed jego stosowaniem. Substancja idealnie sprawdzi się w kuracji przeciwstarzeniowej. Do jego głównych zalet zalicza się przede wszystkim przywrócenie młodzieńczego i promiennego wyglądu skóry. Poprawia kondycję włosów i paznokci wspierając odbudowę ich struktury. Ghkcu przyspiesza również gojenie się ran i uszkodzenia tkanek. To wszystko ze względu na zdolność peptydu do stymulacji syntezy kolagenu i elastyny, czyli dwóch białek, które tworzą „rusztowanie” dla skóry.
Osoby, które nie jedzą mięsa i do tej pory borykały się z niedoborem białka budującego 80% skóry, chętnie sięgają po peptyd w celu uzupełnienia kolagenu w organizmie. Pozwala im on dostarczyć odpowiednie składniki bez potrzeby rezygnowania z własnych przekonań.