Sposoby na wzmocnienie odporności organizmu: Jak nie chorować w sezonie jesienno-zimowym?

Sezon jesienno-zimowy z pewnością jest jednym z najpiękniejszych okresów w roku. Niestety, jest to również okres, kiedy nasza odporność organizmu wystawiona zostaje na wiele prób. Chłodne i wilgotne dni sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusów, a brak światła słonecznego może wpłynąć negatywnie na nasze samopoczucie i doprowadzić do chorób układu odpornościowego. Jednak istnieją sposoby, które mogą pomóc wzmocnić naszą odporność i zadbać o to, abyśmy mogli cieszyć się sezonem jesienno-zimowym w pełni zdrowia.

W dalszej części artykułu przyjrzymy się skutecznym metodom, dzięki którym zawczasu uzbroimy nasz układ immunologiczny i utrzymamy organizm w dobrej formie, w trakcie chłodnych miesięcy.

Czym jest odporność i co wpływa na jej obniżenie?

Odporność to naturalna zdolność organizmu do ochrony przed bakteriami, drobnoustrojami, wirusami czy komórkami nowotworowymi. Nasz styl życia ma ogromny wpływ na naszą odporność, dlatego warto poznać podstawowe zasady pielęgnacji swojego układu immunologicznego w okresie wzmożonej podatności na infekcje.

Pogorszenie funkcjonowania naszego układu odpornościowego to nie tylko zwiększone ryzyko infekcji, ale także zachorowania na choroby nowotworowe. A dla przypomnienia warto dodać, że komórki nowotworowe powstają w naszym organizmie bez przerwy i to tylko od naszego układu immunologicznego zależy, czy nie dojdzie do ich niekontrolowanego namnażania.

Z czego stworzone są komórki układu immunologicznego? Nie jest to ani plastik, ani metal, a składniki odżywcze, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była bogata w odpowiednie składniki. Spożywając nadmiar cukrów prostych zawartych nie tylko w słodyczach, ale np. w białej mące może przyczynić się do zaburzenia prawidłowego poziomu glukozy, a także insuliny we krwi. Glukoza hamuje aktywność białych krwinek i limfocytów, czyli komórek układu odpornościowego.

Zdrowy układ immunologiczny: Dieta na odporność

Dla odpowiedniej odporności kluczowe jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, które stanowią sprawdzone źródło minerałów, witaminy C, witaminy A, witaminy D oraz witaminy E i pierwiastków, w tym żelaza, cynku i selenu. Dieta, która wspiera wytwarzanie komórek odpornościowych, będzie bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z zachowaniem optymalnych proporcji między kwasem omega-3 i omega-6. Wskazane będą także naturalne antybiotyki, czyli cebula, czosnek lub oregano. Ich wysoka zawartość olejków eterycznych, flawonoidów i saponin niszczy wirusy i bakterie.

Sposoby na odporność: Prebiotyki i probiotyki

Probiotyki, czyli źródło dobroczynnych bakterii. Warunkują one równowagę flory bakteryjnej w jelitach i bardziej efektywną ochronę przed drobnoustrojami. Naturalne sposoby na zwiększenie ich liczby w organizmie to m.in. spożywanie jogurtów naturalnych, kefirów oraz różnego rodzaju kiszonek.

Do prebiotyków z kolei możemy zaliczyć substancje roślinne, które będą odżywiać wcześniej wspomniane bakterie. Ich doskonałym źródłem jest np. owies, cebula lub czosnek.

Wzmocnienie odporności organizmu: Aktywność fizyczna

Ruch to zdrowie, wiemy to nie od dziś. Nie jest to tylko powiedzenie naszych mam i babć, a prawdziwa zależność, która może uchronić nas przed licznymi zachorowaniami w okresie jesienno-zimowym. Jakakolwiek aktywność fizyczna stymuluje krążenie krwi i dotlenienie całego organizmu. Uprawianie sportu pobudza syntezę immunoglobuliny i aktywuje limfocyty. Jest to ogromna korzyść dla naszej odporności. Pamiętać należy także o umiarkowanej aktywności, ponieważ bardzo intensywne treningi mogą wręcz doprowadzić do sytuacji odwrotnej.

Wspomóż naturalny system obronny organizmu przy użyciu glutationu

Glutation tad 600 to mały, ale niezwykle ważny związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia naszego organizmu. Jego rola jako przeciwutleniacza pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, co jest istotne zarówno dla ogólnego stanu zdrowia, jak i wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Tad 600 działa jak swoisty strażnik, który chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które mogą osłabić naszą odporność i zwiększyć podatność na infekcje. Jednak pomimo tego, że glutation jest produkowany naturalnie w naszym organizmie, istnieją czynniki, takie jak stres, starzenie się i niezdrowy styl życia, które mogą obniżać jego poziom. Dlatego coraz częściej sięgamy po substancje, które są w stanie zagwarantować zwiększony poziom glutationu, aby wesprzeć nasz naturalny system obronny. Osoby, które suplementują glutation, wybierają najczęściej formę iniekcji lub wlewu dożylnego. Dzięki temu substancja omija proces rozkładu i jest łatwiej dostępny dla komórek. Wystarczy przygotować roztwór według ulotki dołączonej do opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdrowy newsletter

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi informacjami, ofertami specjalnymi oraz najnowszymi badaniami dotyczącymi peptydów? Zapisz się do naszego newslettera! To najprostszy sposób, aby nie przegapić żadnych nowości, promocji, a także otrzymywać ekskluzywne porady ekspertów na temat peptydów i zdrowego stylu życia. Dołącz do naszej społeczności i razem odkrywajmy moc peptydów!

Semax Polska

Profesjonalna konsultacja

Akceptujemy płatności:

Copyright © 

Tworzenie i pozycjonowanie stron – IT HEROES

0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Add to cart